Богословът проф. Иван Желев обясни пред БНР, че приема темата с

...
Богословът проф. Иван Желев обясни пред БНР, че приема темата с
Коментари Харесай

Проф. Иван Желев: Патриархът нито има юрисдикция над Руската църква, нито може да изпрати когото и да било там

Богословът проф. Иван Желев изясни пред БНР, че приема темата с изгонването на свещениците от Руската черква за ненужно политизирана. Според нето  " най-нормално е от Руската православна черква да изпратят нов представител, който няма да бъде претрупан с такива негативни връзки, както се приказва за отец Васиан ".

" Тук се преплита и функционалността на този храм, който беше затворен. Винаги е имало български богомолци в него ". 

Там са служили и българи, даже като предстоятели, уточни той и изясни, че наши свещеници има и сега, само че не знае за какво не се загатват.

" Обявиха от името на Патриарха, че той е определил 4 свещеници, които да служат там, когато се уреди въпроса и се  позволи там да има свещенодействие. Това са два разнообразни въпроса. Патриархът нито има пълномощия в църковен смисъл над този храм, нито може да изпрати който и да било там. Излязоха документи, че тази черква е благосъстоятелност било на съветското посолство, било на Руската православна черква. Това няма значение, по този начин или другояче, не  е благосъстоятелност нито на българската страна, нито на Българската православна черква ". 

Българската православна черква би трябвало интензивно да се включи в разговора - да се създадат контакти с съветското посолство, тъй като то е задоволително интензивно по въпроса, и да се откри решение в този храм още веднъж да има богослужения, счита проф. Желев.

" Най-нормално е от Руската православна черква да изпратят нов представител, който няма да бъде претрупан с такива негативни връзки, както се приказва за отец Васиан ".

" Не изключвам да има някакви действия, които в случай че не са чисто шпионски, най-малко да са на границата. И в един миг са решили: " След като Македонската черква е оповестила отец Васиан за личност нон грата, а пък ние сме закъснели, дайте в този момент да наваксаме ", сподели още богословът. 

Доколкото това затваряне може да се употребява като напън и мотив на силата, не знам по какъв начин ще се откри решение, само че не би трябвало да страдат тези вярващи, които вземат участие в богослуженията и се редят на опашка, с цел да посетят мощите на Свети Серафим.  " Би трябвало да се откри някакво решение, даже да се отвори единствено криптата с гроба на светеца ", добави проф. Желев.

Цялото изявление на Илия Вълков с проф. Иван Желев може да чуете в звуковия фал. 

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР